Vitamíny rozpustné v tukoch

Vitamín A(retinol) K jeho vstrebaniu z tráviacej trubice sú nevyhnutné tuky a minerály. Vyskytuje sa v dvoch formách: jedna je aktívna, ktorá sa volá retinol (nachadzá sa v potravinách živočišného pôvodu), druhou je provitamín A, ktorý poznáme ako karotén (môžeme ho nájsť v potravinách rastlinného aj živočíšneho pôvodu). Telo by bez vitamínu A nebolo schopné využívať bielkoviny, preto ho nutne potrebujeme. Má pozitívny vplyv na normálnu stavbu buniek, rast, tvorbu kostí, zubov, vlasov, pokožky a sliznice. Chráni organizmus pred znečistením a pred žalúdočnými vredmi. Chráni pred nachladnutím, chrípkou a zápalom priedušiek.

Vitamín D (Cholekalciferol) – je vitamín, ktorý je dôležitý pri mineralizácii a demineralizácii kostí. Podporuje ukladanie vápnika a horčíka v kostiach. Tvorí sa ožiarením pokožky ÚV lúčmi. To znamená, že ho môžme ľahko získať, keď vyjdeme na slnko.

Vitamín E (Alfa-tokoferol) má výrazný antioxidačný účinok. Ovplyvňuje tvorbu červenýchkrvinek, zúčastňuje sa obnovy a rastu svalovej hmoty a ďalších tkanív. Je dôležitý pre prevenciu samovoľných potratov, má účinok na plodnosť a potenciu. Podporuje činnosť pohlavných žliaz. Spomaľuje proces starnutia buniek a tkanív preto sa pridáva do kozmetických prípravkov, ďalej má močopudné účinky čím znižuje krvný tlak.Tiež sa podieľa na metabolizme cukrov, bielkovín a na regulácii hormonálnych funkcií.

Vitamín K (metylnaftochinon, koagulačný vitamín) – upravuje zrážanlivosť krvi, umožňuje tvorbu protrombínu v pečeni, čím zabraňuje vykrvácaniu. Podporuje správnu funkciu pečene a dlhovekosť. Preventívne pôsobí proti rednutiu kostí (osteoporóze). Nedostatok tohoto dôležitého vitamínu sa prejavuje krvácaním ďasien či dlhším krvácaním z malých raniek.

HORE