Imunitný systém

Imunitný systém dokonale rozoznáva škodlivé látky a tak chráni náš organizmus. Lekári definujú imunitu ako komplex obranných mechanizmov, ktorými sa organizmus bráni proti vonkajším škodlivým látkam, chorobám, zápalom,  ktoré ohrozujú náš organizmus. Celý tento systém patrí medzi základné systémy nášho tela. Dovoľuje, aby sa náš organizmus bránil proti nepriaznivým látkam vonkajšieho prostredia. Orgány imunity sú usporiadané po celom našom tele. Základné sú sliznice a koža. Pri kontakte z nežiaducou látkou imunitné bunky začnú  produkovať rôzne chemické látky. Ak funguje imunitný systém normálne, imunitné obranné bunky sa aktivujú len v prípade, že objavia telu cudzie látky. Keď je imunita oslabená môžu byť prítomné časté prechladnutia, chrípka, alergie, bolesti a podobne. Na oslabeníe imunity majú vplyv dva dôležité faktory – nesprávna životospráva (absencia spánku, fajčenie, nevhodné zloženie potravy, stres..)  a vonkajšie vplyvy, napr. veľmi znečistené ovzdušie.

Podpora imunity:

  • regenerácia organizmu: je dôležitou súčasťou podpory nášho imunitného systému, preto naše telo potrebuje dostatok kvalitného spánku. Počas neho sa uvoľňujú aktívne bunky, ktoré telu pomáhajú bojovať zo zápalmi, infekciami a pod…
  • odbúranie stresu
  • telesná aktivita
  • otužovanie

výživa: vo veľkej miere prispieva k zdravej obrane imunitného systému. Ak z dlhodobého hľadiska chýbajú v potrave jedinca vitamíny a minerálne látky, jeho organizmus sa stáva náchylným na rôzne infekcie, zápaly a podobne.

HORE