Urogenitálne choroby

Gynekologické ochorenia.

Najčastejším gynekologickým ochorením je vaginálny zápal prejavujúci sa výtokom, svrbením alebo pálením na vonkajších genitáliách, bolesťami a nepríjemným zápachom. Príčinou ochorenia môžu byť streptokoky, kvasinky, ale aj premnožené anaeróbne mikroorganizmy vo vagíne. Často tiež dochádza k zmiešaným vaginálnym infekciám. Podmienkou efektívnej liečby je stanovenie správnej diagnózy. Ako liečivá prvej voľby sa najčastejšie používajú lokálne pôsobiace lieky proti kvasinkám, plesňovým alebo bakteriálnym infekciám. Látky obsiahnuté v týchto liečivách spôsobujú rýchle vymiznutie akútnych príznakov. V prípade, ak aj po liečbe ostane ochranná bariéra vagíny narušená, môžu sa infekcie veľmi často opakovať. Preto je veľmi dôležité udržiavanie fyziologického pH vaginálneho prostredia, v ktorom sa nachádzajú mikroorganizmy z rodu Lactobacillus. Tieto zabezpečujú samočistiaci mechanizmus a chránia ju pred škodlivými organizmami. (Lactobacilly – sú baktérie mliečneho kvasenia, ktoré zadržiavajú z cukrov kyselinu mliečnu a vytvárajú tak mierne kyslé prostredie, ktoré zabraňuje nadmernému množeniu patogénnych organizmov.)

Infekcie močových ciest:

Infekcie močových ciest patria medzi najčastejšie ľudské bakteriálne ochorenia a sú jedným z najčastejšie konzultovaných problémov v lekárňach aj u praktického lekára. Ich závažnosť sa pohybuje v relatívne širokom spektre.  Podľa lokalizácie sa infekcie močových ciest delia na:

  • infekcie dolných močových ciest
  • infekcie horných močových ciest

Infekciu dolných močových ciest charakterizujú ťažkosti pri močení – pocit pálenia a štípanie, časté nutkavé močenie, bolesť, tlak alebo pocit plnosti močového mechúra. Infekcia horných častí je charakteristická celkovými príznakmi: horúčkou, zimnicou, triaškou, lumbálnou citlivosťou a bolestivosťou. Za najspoľahlivejšie kritérium infekčného postihnutia obličiek a horných močových ciest sa považuje horúčka nad 38°C, vracanie a hnačka.

Choroby prostaty.

Prostata je žľaza, ktorej činnosť je riadená hormónmi a enzýmami. Je uložená v malej panve v priestore pod močovým mechúrom.

Akútny zápal prostaty býva vo väčšine prípadov bakteriálnej povahy ako súčasť infekcie močového traktu, najčastejšie močového mechúra. Príznakmi ochorenia sú bolesť v oblasti panvy a konečníka, časté a bolestivé močenie, prítomnosť krvi v moči, zvýšené teploty alebo horúčka.

Zväčšenie prostaty postihuje bežne mužov okolo 60. roku veku. Ide o najčastejší benígny nádor  u mužov vo vyššom veku. Svojim nárastom spôsobuje prostata útlak močovej trubice, ktorý zapríčiňuje následné problémy s močením. Zväčšená prostata spravidla nebolí, prejavuje sa najmä vyprázdňovacími ťažkosťami pri močení. Zväčšenie prostaty, ktoré nespôsobuje pacientovi ťažkosti, nie je dôvodom na začatie liečby, ale len na pravidelné kontroly a sledovanie.

Cielená liečba sa začína pri vzniku ťažkostí pacienta:

  • močenie po kvapkách
  • oneskorený začiatok močenia,
  • pozvoľné domočovanie až dokvapkávanie, ktoré spôsobuje hygienické problémy
  • prerušované močenie
  • nutkavá naliehavosť na močenie
  • časté nočné močenie
  • opakované močenie počas dňa
  • pocit neúplného vyprázdnenia močového mechúra

Ikontinencia je definovaná ako nekontrolovateľný, mimovoľný únik možu. Pre pacientov predstavuje značnú psychickú aj fyzickú záťaž. Môže sa vyskytnúť vo všetkých vekových kategóriách, s rastúcim vekom však stúpa pravdepodobnosť jej výskytu. Ženy trpia na inkontinenciu moču 2 x častejšie ako muži. Tehotenstvo, pôrody, menopauza a štruktúra ženského močového systému sa na tomto rozdiele významne podieľajú. Poznáme viac druhov inkontinencie:

Stresová inkontinencia moču je prítomná pri zvýšenom vnútrobrušnom tlaku (napr. pri kýchaní, kašľaní, smiechu, behu, dvíhaní bremien…) v dôsledku nedostatočnej funkcie uzáverových mechanizmov hrdla močového mechúra a panvového dna. Únik moču trvá len v čase zvýšeného vnútrobrušného tlaku. Je najčastejšou formou inkontinencie moču u žien a je liečiteľná.

Inkontinenciu moču rozdeľujeme z pohľadu úhrad zdravotnej poisťovne na:

  1. stupeň inkontinencie moču – občasný únik moču, t.j. únik po kvapkách,
  2. stupeň inkontinencie moču – častý únik moču, t.j. únik prúdom niekoľkokrát cez deň
  3. stupeň inkontinencie moču – trvalý únik moču, t. j. únik niekoľkokrát denne aj v noci v ľahu, tento stupeň predovšetkým u ležiacich pacientov môže byť spojený aj s inkontinenciou stolice.

Urgentná inkontinencia moču je spojená s náhlym, intenzívnym pocitom nútenia na močenie spojeného s následným únikom moču. Uzatvárací mechanizmus je neporušený a na jej mechanizme sa podieľa svalovina močového mechúra, preto sa označuje aj ako aktívna inkontinencia moču. Touto poruchou trpievajú predovšetkým starší ľudia. Je výsledkom nedostatočnej koordinácie medzi nervovými impulzmi do močového mechúra a aktivitou samotného mechúra. Urgencie môžu byť bolestivé a v dôsledku zníženej kapacity močového mechúra bývajú spojené s častým močením aj po vypití malého množstva tekutín. Najčastejšie je spúšťacím mechanizmom infekcia v oblasti močového mechúra. Pri správnej liečbe odoznejú príznaky za 2-5 dní. Ďalšou príčinou môže byť kameň, nádor močového mechúra alebo tiež cukrovka, prípadne degeneratívne ochorenia.

Paradoxná inkontinencia moču vzniká ak sa oslabia svaly močového mechúra alebo je prítomná prekážka blokujúca ureteru a tým odtok moču. Nervové poškodenia môžu viesť k oslabeniu mechúra. Najčastejšie sa vyskytuje u starších mužov so zväčšenou prostatou, ktorá blokuje odtok moču. Močový mechúr u mužov sa môže dočasne oslabiť aj po operácii prostaty, jeho funkcia sa však vráti do normálneho stavu v priebehu jedného roka. U žien je zriedkavá a vyskytuje sa najmä pri zúženiach močovej rúry (trauma po operačných zásahoch v oblasti ureteru).

Menopauza sa objavuje u žien medzi 45. a 55. rokom života. Klimaktérium, je obdobie, kedy fyziologicky dochádza k poklesu funkcie vaječníkov a následne k zmenám v celom organizme ženy, čo sa prejavuje fyzickými aj psychickými zmenami. Dominujú hlavne zmeny v endokrinnom systéme, čiže v systéme žliaz vnútorného vylučovania hormónov.

Najdôležitejšie príznaky prechodu sú spojené s poklesom hladín estrogénov. Postupne sa objavujú návaly tepla, potenie, suchosť pošvy, osteoporóza, zmenšenie prsníkov a maternice. Častejšie sa vyskytujú aj psychické poruchy, napríklad nervozita, úzkosť, podráždenosť, depresia či nespavosť. S návalmi tepla môže byť spojený aj pocit tlaku v hlave, bolesti hlavy alebo pocit búšenia. Záchvaty tepla prichádzajú typicky vo vlnách a šíria sa od hlavy na krk a neskôr na celé telo.

Menštruačné ťažkosti: pri menštruačných problémoch, ako sú napríklad poruchy menštruačného cyklu (nepravidelná a bolestivá menštruácia), či predmenštruačný syndróm (PMS, napätie v prsníkoch, bolestivosť prsníkov, psychická nevyrovnanosť, depresívna nálada, bolesť hlavy, opuch tváre, …) možno použiť výťažky niektorých rastlín, ktorí tieto problémy zmierňujú. Pri akútnych bolestivých príznakoch sa používajú lieky zo skupiny analgetík, antipyretík, no pred začatím liečby je pri menštruačných poruchách a pocitoch bolesti vždy potrebné diagnostické overenie lekárom.

HORE