Ochorenia dýchacích ciest

Ochorenia dýchacích ciest a problémy ústnej dutiny.

Prechladnutie je akútne ochorenie, obyčajne vírusového pôvodu, sprevádzané bolesťou hrdla, hlavy, svalov, kĺbov, nádchou, kašľom, pocitom únavy a veľmi často horúčkou. Pretože bežné nachladnutie môže byť spôsobené rôznymi typmi vírusov, neexistuje dnes žiadny prípravok, ktorý by pôsobil priamo na nachladnutie ako príčinu. Liečba sa preto prevádza len na uľahčenie ťažkostí a pozostáva zo základných opatrení ako šetrenie svojho tela, parná inhalácia a horúce nápoje ako aj prípravky proti chrípke, nosné kvapky alebo sirup proti kašľu. Niektorým chorobám z prechladnutia je možné predchádzať športom, otužovaním, a pobytom na čerstvom vzduchu, ktoré vedú k všeobecnému zlepšeniu imunitného systému. Základným odporúčaním pri prechladnutí je dostatok tepla, pokoja, oddychu a tekutín.

Nádcha (akútna rinitída) – Počiatočné šteklenie v nose s nutkaním na kýchanie rýchlo prechádza do nádchy. Zápalom nosovej sliznice pritom dochádza k vodnatej až hlienovito-hnisavej sekrécii s obmedzením dýchania cez nos, so zhoršením schopnosti čuchu a nosovou rečou.

Zápal hltana (akútna faryngitída) – V počiatočnom štádiu prechladnutia dochádza často k zápalu sliznice hltana. Typickými ťažkosťami sú škriabanie a pocit sucha v hrdle ako aj bolesti pri preĺtaní.

Zápal hrtana (akútna laryngitída) – Ak je zápalom postihnutá aj sliznica hrtana, predovšetkým sliznica nad hlasivkami, dochádza k zachripnutiu a dráždeniu na kašeľ. V ťažkých prípadoch môže hlas celkom zlyhať (= afónia) alebo sa môžu objaviť silné bolesti hrdla.

Zápal priedušnice a priedušiek (akútna bronchitída, akútna tracheitída) – Zápaly sliznice priedušnice a sliznice priedušiek vedú ku kašľu s kašovito-hnisavým hlienom a časo aj k bolestiam hrudníka. Tieto symptómy sa prirodzene môžu vyskytovať aj pri iných, aj vážnejších ochoreniach a musia byť, keď sa z nich jednoznačne nedá vyvodiť prechladnutie, ďalej objasnené lekárom.

HORE